Tussen blauwdruk en kristallen bol
Grootschalige systemen, zoals energie-infrastructuren worden gekenmerkt door hun lange levensduur, en hun sterke verwevenheid met maatschappelijke en economische processen. Bovendien spelen mensen er overduidelijk verschillende rollen in. Dit soort systemen worden wel complexe adaptieve systemen genoemd.
Onzekerheid en verrassing spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen en beheren van deze systemen. Het is echter onvermijdbaar dat ingenieurs bepaalde zaken vastleggen in hun ontwerpen: zowel met betrekking tot de fysieke aspecten van het netwerk als de institutionele oplossingen.
Met behulp van moderne wetenschappelijke inzichten uit het jonge vakgebied Engineering Systems Design kunnen we ontwerpers en beleidsmakers tools in handen geven die hen helpen flexibele systemen te bouwen. Systemen die op korte termijn kunnen meebewegen, maar die ook transities met een langere tijdshorizon aankunnen.
En we kunnen aanpakken ontwikkelen waarin risico en verrassing natuurlijke en nuttige onderdelen zijn van de besluitvorming rondom beheer en onderhoud van de infrastructuren, in andere woorden we kunnen leren omgaan met verrassingen in infrastructuur asset management.
De rede gaat in op het ontwerpen van flexibele systemen en op het beheer en onderhoud van deze systemen, rekening houdend met onzekerheid en verrassing. Deze twee onderwerpen worden belicht vanuit de wetenschap en vanuit samenwerking met de praktijk.
P.M. Herder
8-12-2010 14:00:00
Mediasite Showcase
Mediasite's the trusted cornerstone of any campus or enterprise video strategy. Our unyielding commitment to all things video helps you transform education, training, communications and online events.
Webcasting Video Content Management Video Delivery Integration Services Mediasite Community
Powered By Mediasite - Enterprise Video Platform